(Medisch) Pedicure

Pathologisch eelt
(foto’s voor en na klovenbehandeling)

De mens heeft een natuurlijke eeltlaag (fysiologische keratose) en sommige mensen hebben daarnaast een overbodige eeltlaag (pathologische hyperkeratose) waar ze veel last van kunnen ondervinden. Dit kan zich uiten in o.a. kloven of een gebarsten huid evenals eeltpitten of likdoorns. De behandeling zal zich met name richten op het weghalen van de overtollige eeltlaag, alsmede de kloven en likdoornste behandelen. Dit wordt gedaan met chirurgische operatiemesjes en een professionele frees. Indien noodzakelijk worden pijnlijke plaatsen drukvrij gelegd. Daarnaast bestaat de behandeling uit een stuk thuisadvies waar de cliënt zelf mee aan het werk kan.

Likdoorn/Eksteroog
Indien de pathologische eeltlaag door overmatige druk en wrijving niet naar buiten kan groeien, groeit hij naar binnen in de vorm van een harde likdoorn onder de voet of op de teenkootjes, of in de vorm van een weke likdoorn tussen de tenen. De likdoorn kan “los” zitten in de huid, wat de likdoorn makkelijk te verwijderen maakt met een mesje of een freesje. Echter, er kan ook sprake zijn van een neuro- of vasculaire likdoorn welke verbonden is met een zenuw (zeer pijnlijk) of met een bloedvaatje. Deze likdoorns zijn moeilijker te verwijderen, soms zelfs in het geheel niet en dan kan de plek druk-vrij worden gelegd om de pijn te beperken.

Nagels
Ook de nagels kunnen problemen geven in de vorm van ingroeiende nagels, schimmelnagels, gespleten nagels, dwangnagels, verdikte nagels e.d. Uw pedicure knipt de gezonde nagels en freest de ongezonde nagels alvorens deze waar mogelijk te knippen. Om het nagelbed te beschermen is een recht geknipte nagel, maar wel met de vorm van de nagel mee geknipt, tot 2-3 mm boven de nagelplooi wenselijk.

WrattenWratten
In het geval dat een voetwrat structureel verwijderd moet worden door de huisarts, kan het wenselijk zijn dat de pedicure de eeltlaag van de wrat verwijdert alvorens de wrat-behandeling gestart wordt.

Medische risicovoet
De behandeling van de Medische Risicovoet valt in een aantal gevallen onder de basis- of aanvullende ziektekostenverzekering. Ook is het mogelijk uw behandelingen te betalen uit uw Persoons Gebonden Budget (PGB), indien u een indicatie voor persoonlijke verzorging heeft. In beide gevallen heeft u altijd een verwijzing van de medisch specialist (bijv. huisarts/internist) nodig. Alvorens de Medische Risicovoet te kunnen behandelen, wordt de voet volledig “gescreend” oftewel onderzocht op onvolkomenheden in temperatuur, vatenstelsel, zenuwstelsel e.d. Hierbij worden ook blauwdrukken gemaakt om een eventueel afwijkende stand van de voeten en drukplekken te bepalen. Het kan voor komen dat hieruit voortvloeit dat u een verwijsbrief voor uw huisarts of podotherapeut meekrijgt. Het doel van de screening en behandeling van de Medische Risicovoet is om een pre-ulcus (slecht helende wond, boven-of onderhuids) vroegtijdig op te sporen en daarmee een ulcus (open wond die niet meer geneest) of uiteindelijke amputatie te voorkomen. Daarom is een regelmatig bezoek aan uw Specialistisch Pedicure uitermate belangrijk wanneer u onder één van de volgende risico-categorieën valt:

  • Diabetische Voet
  • Reumatische Voet
  • Spastische Voet
  • Oudere Voet
  • Oncologische Voet
  • Verwaarloosde Voet

SpecialeTechniekenSpecialistische technieken
Indien u specifieke problemen aan uw voeten heeft, zoals bijv. een ingroeiende nagel, likdoorns op of tussen de tenen of u heeft een lelijke nagel of behoeft een nagelprothese, dan bieden de specialistische technieken die uw pedicure beheerst een uitkomst. U kunt hierbij denken aan een nagelbeugel, een nagelreparatie/nagelprothese of een op maat gemaakte orthese zoals ook de podotherapeut deze maakt.